Mondhygiënist
De mondhygiënist.
Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. Een bezoek aan de mondhygiënist is aan te raden wanneer:- u uw mond gezond wilt behouden.
- het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen.
- het tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden en kiezen sluit.
- het tandvlees terug trekt.
- u een vieze smaak in uw mond heeft of een slechte adem.
- tanden en kiezen van stand veranderen.
- er regelmatig gaatjes in het gebit ontstaan.
- u tandsteen of aanslag op uw gebit heeft.
Taken van de mondhygiënist.
- brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op;
- geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging (over tandenpoetsen en het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen);
- verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving;
- behandelt tandvleesontsteking;
- brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride;
- doet bacterieel onderzoek en maakt (in opdracht van de tandarts) röntgenfoto’s;
- geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals bijvoorbeeld duimen) op het gebit;
- brengt een ‘laklaag’ op tanden en/of kiezen aan;
- vult kleine gaatjes, in opdracht van de tandarts;
- bepaalt samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!
Behandelingen.
Bij de Mondzorgpraktijk Veenendaal kunt u terecht voor de volgende behandelingen:
Tandsteen verwijderen.
Tandsteen kan zowel boven als iets verder onder het tandvlees ontstaan. Tandsteen is verharde tandplak. Tandsteen kan worden verwijderd door middel van ultrasoon instrumentarium en/of met handinstrumentarium.
Tanvleesbehandeling (Parodontale behandeling).
Wanneer de mondhygiëne onvoldoende is (geweest), kan het tandvlees zodanig zijn ontstoken dat ook het steunweefsel dat zich onder het tandvlees bevindt, is aangedaan. Behandeling bestaat dan uit het schoonmaken van van de tandoppervlakken onder het tandvlees gecombineerd met instructie mondhygiëne, door de patiënt zelf uit te voeren. Hier zijn meerdere afspraken voor nodig.
Slechte adem (halitose).
Slechte adem is anders dan wanneer u bijvoorbeeld tijdelijk uit de mond ruikt na het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Halitose is geen zeldzaam verschijnsel maar komt voor bij ongeveer 1 op de 7 mensen. Slechte adem gaat niet vanzelf voorbij. Wel is die in de meest gevallen eenvoudig te verhelpen.
Behandeling van kinderen.
Bij de behandeling van kinderen wordt er veel tijd genomen en alles wordt stap voortstap uitgelegd. Door middel van goede informatie en instructie aan ouder en kind met daarnaast preventieve maatregelen zoals fluoride applicaties en sealants worden kinderen begeleid in hun dagelijkse zorg voor het gebit.
Niet tevreden over uw behandeling?
U staat bij ons op de eerste plaats. Toch kunnen zich onverhoopt situaties voordoen waarover u niet tevreden bent, of waarover u een klacht wilt indien. U kunt dit bij ons melden, zodat wij samen kunnen zoeken naar een oplossing. Mochten wij samen geen oplossing kunnen vinden voor uw klacht dan verwijzen wij u naar de folder klachtenregeling NVM-mondhygiënisten.